Naambordje

Een naambordje is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Vrijwel bij ieder huis, bedrijf of winkel vind je een naambordje. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk qua materiaal, stijl, kleur en vorm. Maar vroeger was dat wel anders. Er zijn wat vondsten gedaan van houten of metalen platen met inscripties die waarschijnlijk dienden als identificatiemiddel voor huizen, winkels of ambachtelijke werkplaatsen.

Het ‘echte’ naambordje naast de voordeur, zoals wij die kennen begon allemaal met het invoeren van de achternaam. Die werden namelijk officieel ingevoerd in 1811, tijdens de Franse overheersing onder Napoleon Bonaparte. Napoleon voerde in dat jaar het Napoleontische Burgerlijk Wetboek in, dat bekend staat als de Code Napoléon. Een van de hervormingen van dit wetboek was de verplichting om een achternaam te hebben.

Jansen, Visser of de Jong?

Vóór 1811 hadden de meeste Nederlanders geen vaste achternamen zoals we die nu kennen. Ze werden vaak aangeduid met een voornaam, gevolgd door de naam van hun vader (patroniem) of soms hun beroep, woonplaats of een bijnaam. Dit leidde tot een situatie waarin veel mensen dezelfde voornamen hadden en het moeilijk was om individuen duidelijk te identificeren.

Om deze verwarring tegen te gaan en een duidelijker systeem van identificatie te creëren, werd iedereen in Nederland verplicht om een vaste achternaam aan te nemen. Een speciale commissie stelde lijsten op met mogelijke achternamen, en mensen mochten kiezen uit die lijsten. Sommigen behielden hun bestaande patroniemen of gebruikten hun voornaam als achternaam. Anderen kozen nieuwe namen uit de lijsten die door de commissie waren opgesteld.

De invoering van achternamen bracht een blijvende verandering in de manier waarop mensen werden geïdentificeerd. Een logisch gevolg was het naambordje voor de woning.

Het gemak van online bestellen

Tegenwoordig hoef je een naambordje niet meer zelf te maken en kun je’ m gewoon online kopen. Gepersonaliseerd en al! En het werkt super intuïtief. Per materiaal staat wat er mogelijk is qua kleur, stijl, lettertype, etc. Het enige dat je wel zelf moet doen is je naambordje ophangen! Hoe goed zijn je ophang skills?

Naambordje ophangen

Er zijn verschillende ophangmogelijkheden en technieken om naamborden aan een muur te bevestigen. De keuze voor een specifieke methode hangt af van het type naambord en het materiaal van de muur. Wij geven per naambordje precies aan welke ophangmogelijkheden er zijn. Soms krijg je schroeven en afdekdopjes meegeleverd. Toch noteren we nog even enkele veelvoorkomende ophangtechnieken:

  • Schroeven
    Deze methode wordt vaak gebruikt bij houten, metalen of kunststof naambordjes. Boor gaten in de muur op de gewenste positie en gebruik schroeven om het bord stevig aan de muur te bevestigen. Zorg ervoor dat je de juiste schroeven gebruikt, afhankelijk van het type muur (bijv. gipsplaat, baksteen, beton).
  • Spijkers
    Voor een lichter naambordje, zoals dunne houten borden, kun je spijkers gebruiken om ze aan de muur te hangen. Kies spijkers die geschikt zijn voor het materiaal van het naambord en sla ze voorzichtig in de muur.
  • Lijm
    Voor vlakke en lichte naamborden, zoals kunststof of zelfklevende bordjes, kun je lijm gebruiken om ze aan de muur te bevestigen. Er zijn speciale lijmen die geschikt zijn voor het hechten van materialen aan muren.
  • Dubbelzijdig tape
    Voor kleine, lichte naambordjes kun je dubbelzijdig tape gebruiken om ze aan de muur te bevestigen. Zorg ervoor dat het tape geschikt is voor gebruik op muren en voldoende draagvermogen heeft voor het gewicht van het naambord.
  • Ophangsystemen: Er zijn speciale ophangsystemen verkrijgbaar waarmee je naamborden op een nette en professionele manier aan de muur kunt bevestigen. Deze systemen kunnen variëren van onzichtbare ophanghaken tot clips of frames die aan de muur worden bevestigd.

Ongeacht de gekozen methode, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het naambord stevig en veilig aan de muur is bevestigd. Zorg er ook voor dat je de juiste gereedschappen en bevestigingsmiddelen gebruikt om schade aan de muur of het naambord te voorkomen. En twijfel je over de juiste bevestiging van je naambordje? Mail ons gewoon even!

Lees verder
Top